"Διαχείριση Επιχειρηματικής Καινοτομίας
και η Μετατροπή της σε Ανταγωνιστικό
Πλεονέκτημα μέσα στην Επιχείρηση"

[Management of Corporate Innovation]

limited seats

Ομιλητές / Παρουσιάσεις

Ομιλητές

Συντονιστές

Αλέφαντος Αναστάσιος
Δενιόζος Δημήτρης, Ph.D
Κάτσου Νέλλη
Νικολόπουλος Βασίλειος, PhD
Παναγιωτοπούλου Λίτσα
Πιτσίκα Ρεβέκκα
Τόλης Ιωάννης
Χατζηκωνσταντής Λεωνίδας, Ph.D
Κυριακόπουλος Κυριάκος, Ph.D
Σπανός Μιχάλης

Αλέφαντος Αναστάσιος

Διευθυντής Λειτουργιών Πληροφοριακών Συστημάτων της εταιρείας Αεροδρομίου
Ο Τάσος Αλέφαντος είναι ιδρυτής και Διεθνής Εκπρόσωπος του ελληνικού παραρτήματος του ΙΤ Service Management Forum (itSMF Hellas).
Έχει 20ετή εμπειρία ως στέλεχος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών εργαζόμενος σε Μεγ. Βρετανία, Σαουδική Αραβία, Ινδονησία, Ντουμπάι και Ελλάδα. Εργάζεται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ως Διευθυντής Λειτουργιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έχοντας σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έναρξη λειτουργίας του Διεθνή Αερολιμένα καθώς και στη μεταστροφή του τμήματος Πληροφορικής από κέντρο κόστους σε κερδοφόρα Επιχειρηματική Μονάδα.

Σπούδασε Αεροναυπηγός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Hatfield στην Αγγλία και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde. Είναι Certified Information Systems Auditor (CISA), Certified ISO20000 Auditor και Certified in the Risk and Information Systems Control (CRISC).
Συμμετέχει ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό εργασιών και άρθρων πάνω σε θέματα Διαχείρισης Υπηρεσιών, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Αξίας της Πληροφορικής.
Προωθώντας την Επιχειρηματική Καινοτομία – Ο ρόλος της Διαχείρισης Υπηρεσιών Πληροφορικής
Η παρουσίαση τονίζει τον συνεχώς εξελισσόμενο ρόλο της Διαχείρισης Υπηρεσιών Πληροφορικής στην αλλαγή κουλτούρας των οργανισμών, την κατανόηση και διαχείριση του πλήρους κύκλου ζωής των υπηρεσιών και την προώθηση της καινοτομίας μέσα από την κατάργηση των στεγανών και την κατανόηση των επιχειρηματικών αναγκών και προτεραιοτήτων.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Δενιόζος Δημήτρης, Ph.D

Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ
Γεννήθηκε στις 10 Δεκ. 1946

Τίτλοι σπουδών:
Διδάκτορας στην Οικονομική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων 1975
Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός 1969

Κύριες επαγγελματικές δραστηριότητες:
• Συνεργάτης στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπ. Ανάπτυξης, από τον Οκτ. 2012.
• Εθνικός εμπειρογνώμονας στο Πρόγραμμα ERAWATCH/IPTS/JRC της ΕΕ για τις εθνικές στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας της Αιγύπτου και της Τυνησίας.
• Σύμβουλος αξιολόγησης της εφικτότητας ενός κέντρου αριστείας στον Μαυροβούνιο.
• Διευθυντής της Γραμματείας της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στα ΑΕΙ, Δεκ. 2009 - Σεπ. 2011
• Έκθεση σχετικά με τις περιφερειακές πολιτικές καινοτομίας για την Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ.
• Προετοιμασία της Χάρτας Καινοτομίας για την Ελλάδα, με βάση το ευρωπαϊκό Innovation Scoreboard.
• Αξιολόγηση της συμφωνίας συνεργασίας του 2003 για την έρευνα και την τεχνολογία μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου.
• Σύμβουλος εθνικών και περιφερειακών αρχών για την προετοιμασία των Διαρθρωτικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία.
• Σύμβουλος για την προώθηση της καινοτομίας στις χώρες την νότιας Μεσογείου
• Εθνικός ανταποκριτής για την Ελλάδα και σύμβουλος πολιτικής για Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Τουρκία for Greece and Senior Policy Advisor for Bulgaria, Romania, Croatia and Turkey του Προγράμματος TRENDCHART της ΕΕ.
• Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας 2000-2004.
• Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας 1997-2000.
• Ειδικός Γραμματέας για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης 1996-1997.
• Προϊστάμενος διαφόρων διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας 1978-1996.
Πως το ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία Επιχειρηματικής Καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Κάτσου Νέλλη

Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Pharmathen
Η Νέλλη Κάτσου γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1989 αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κύρια μέτοχος και αποτελεί ηγετικό στέλεχος της διοίκησης της Pharmathen από το 1993. Σήμερα η κα Κάτσου είναι η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen. Είναι επίσης υπεύθυνη για την εποπτεία και την παρακολούθηση των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου Εταιρειών της Pharmathen. Μαζί με τον αδελφό της, κ. Βασίλειο Κάτσο, οραματίστηκε και εργάστηκε μεθοδικά ώστε να φέρει τη Pharmathen σε εξέχουσα θέση στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έτσι ώστε να αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία με το Παγκόσμιο Κύρος - Case Study
H Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 στην Αθήνα, ως ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία, και αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων, κατέχοντας σημαντική θέση στον τομέα των γενοσήμων (generics) φαρμάκων. Ο στρατηγικός της σχεδιασμός εταιρείας, που την έφερε στην σημερινή ηγετική της θέση, στηρίχθηκε στο τρίπτυχο: Έρευνα – Εξωστρέφεια –Επενδύσεις. Ως εκ τούτου, οι στόχοι της εταιρείας επικεντρώθηκαν από πολύ νωρίς στην ενίσχυση της παρουσίας στις διεθνείς αγορές, την ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και την ενδυνάμωση της παρουσίας στην Ελληνική αγορά αλλά και την διαρκή επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία. Σήμερα οι 850 εργαζόμενοί της, εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα Ερευνάς & Ανάπτυξης (R&D), παραγωγής και προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων σε περισσότερες από 85 χώρες διεθνώς. Με 3 υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια και 2 βιομηχανικές μονάδες, η Pharmathen είναι πλήρως καθετοποιημένη από την ανάπτυξη έως και την διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, έχοντας πλέον μια κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά γενοσήμων (generics). Σήμερα τα προϊόντα της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ε.Ε., και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, με ιδιαίτερη δυναμική στην Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά. Οι πωλήσεις της Pharmathen για το 2012 ανήλθαν στα €165εκ.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Κυριακόπουλος Κυριάκος, Ph.D

Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής & Μάρκετινγκ, ALBA Graduate Business School at The American College of Greece
Πτυχίο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Msc, Wageningen University;
Ph.D., Nyenrode University

Ο Κυριάκος Κυριακόπουλος είναι ακαδημαϊκός με ερευνητικό και διδακτικό έργο στο στρατηγικό μάρκετινγκ και επιχειρηματική στρατηγική. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην καινοτομία, πελατο-κεντρική στρατηγική, αυτοσχεδιασμό, οργανωσιακή μνήμη, και δια-επιχειρησιακές συμμαχίες. Έχει λάβει research grants από το METEOR - το ερευνητικό ινστιτούτο του Πανεπιστήμιου του Μάαστριχτ - και το MSI (Marketing Science Institute) στην Αμερική.

Οι επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά όπως Journal of Marketing, Organization Studies, International Journal of Research in Marketing, Journal of Management Studies, Agribusiness) και διεθνή συνέδρια (AMA, EMAC, OKLC). Έχει επίσης διατελέσει κριτής σε γνωστά διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως Journal of Marketing, Organization Science, Organization Studies, International Marketing Review, Agribusiness, American Marketing Association conferences. Είναι επίσης μέλος διεθνών επιστημονικών σωματείων (AMA, EMAC, SMS). Πρόσφατα επιμελήθηκε το "Το Μάνατζμεντ σε Καιρούς Κρίσης" σε συνεργασία με την Δρ. Όλγα Επιτροπάκη και το Δρ. Στέφανο Ζάρκο (εκδόσεις Καστανιώτη).

Έχει επίσης πλούσια διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς και σε ΜΒΑ σε Στρατηγικό Μάρκετινγκ, Επιχειρηματική Στρατηγική, Επιχειρηματικό Σχεδιασμό, και Μάρκετινγκ Μάνατζμεντ. Έχει επίσης διδάξει σε ενδο-επιχειρηματικά σεμινάρια σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές eεπιχειρήσεις όπως Philip Morris, Vodafone, Eurobank, Titan, Novo Nordisk, Shell, DEI, και Ericsson.

Πέρα από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, έχει εργασθεί ως πρότζεκτ μάνατζερ στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας (NΙCΕ- Nyenrode University), ερευνητής στο Ολλανδικό Συμβούλιο Συνεταιρισμών (NCR), και ως ακαδημαϊκός διευθυντής στο ALBA Graduate Business School at The American College of Greece στα εξής προγράμματα: Professional ΜΒΑ, Executive Education, και EFG Eurobank Ergasias ΜΒΑ in Financial Services. Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα του Μάρκετινγκ στο Maastricht University, Ολλανδία και επισκέπτης διδακτορικός φοιτητής στο University of Wisconsin – Madison, ΗΠΑ.
Συντονιστής του 3ου Μέρους
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Νικολόπουλος Βασίλειος, PhD

CEO & co-founder της Intelen,
Certified IT Governance process consultant
Ο Βασίλης Νικολόπουλος, PhD είναι ένας ενεργός επιχειρηματίας, καινοτόμος και παθιασμένος με την τεχνολογία, την μελλοντολογία και την πρόβλεψη των τάσεων. Είναι ο CEO και συνιδρυτής της Intelen, μία από τις πιο δυναμικές και αναδυόμενες ελληνικές νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, στον τομέα των smart grids και της ενεργειακής πληροφορικής, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε έναν πρώτο γύρο χρηματοδότησης (seed) και είναι επί του παρόντος υπό υψηλή ανάπτυξη.

Ο ίδιος έχει πολλά βραβεία και παγκόσμια αναγνώριση με την πρόσφατα ιδρυόμενη εταιρεία του, διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (Red herring global, Kouros Entrepreneurship prize, SVASE Silicon Valley Launch, παγκόσμιο βραβείο καινοτομίας Siemens, καλύτερη οικολογική καινοτομία 2012 στον ΟΟΣΑ) και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος ερευνητής στην Ελλάδα το 2007. Κατάφερε μέχρι τώρα, να εξασφαλίσει πάνω από $ 380Κ σε χρηματοδότηση αρχικού σταδίου και πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ, σε κοινοτικές επιχορηγήσεις.

Υπηρετεί ως εξωτερικός σύμβουλος για την Ελληνική Κυβέρνηση, ως μέλος του ΕΣΑΑ (Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης) εμπειρογνώμονας στην ομάδα Καινοτομίας ενώ επίσης λειτουργεί ως μέντορας για πολλές ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-ups) και τις γεφυρώνει με το οικοσύστημα των ΗΠΑ. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλές Μονάδες Καινοτομίας των Πανεπιστημίων και είναι επισκέπτης λέκτορας σε Tech Innovation and Entrepreneurship στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Έχει 8ετή εμπειρία πάνω σε θέματα διαχείρισης καινοτομίας, διαδικασίες αξιολόγησης και οργάνωσης νέων ιδεών και start-up μηχανισμών και fund raising.

Κατέχει Διδακτορικό (PhD) στον τομέα της διαχείρισης και συγχώνευσης γνώσης από το ΕΜΠ. Σπούδασε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ στα Πανεπιστήμια Dundee, Imperial College, LSE, Cambridge και Ecole polytechnique.

Είναι πιστοποιημένος IT Governance process consultant από την εCompuware.
Εισηγητής 4 Διδακτικών Ενοτήτων
1η Ενότητα:
Εισαγωγή στο Corporate Technical brainstorming & Innovative Services Transition

Στην πρώτη ενότητα, γίνεται μία εισαγωγή σε διαδικασίες idea brainstorming και τρόπους συλλογής, ανάλυσης και καταγραφής νέων ιδεών σε ένα εταιρικό περιβάλλον, με σκοπό την δημιουργία νέων προϊόντων. Παρουσιάζονται τα διάφορα μοντέλα καινοτομίας και συνδέεται το πρότυπο ITILv3 για το service transition standard. Τέλος, αναλύονται διάφορες στρατηγικές για Intellectual Portfolio management και οι διαδικασίες δημιουργίας πατεντών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2η Ενότητα:
New Business Development mix, Innovation Strategy και σύνδεση με εξωστρεφή καινοτομία

Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται το 3-διάστατο μοντέλο ανάλυσης μιας εταιρίας και γίνεται εκτενή αναφορά σε business development-mix διαδικασιών που βοηθούν την αναδιοργάνωση του business development μιας εταιρίας με σκοπό να παράξει νέα καινοτόμα προϊόντα. Παρουσιάζεται η έννοια του frugal innovation και η μεθοδολογία LEAN ως μία νέα αναδρομική μέθοδος δημιουργίας νέων προϊόντων και ευέλικτων start-ups

3η Ενότητα:
Πληροφοριακή Διακυβέρνηση (IT Governance) και ο ρόλος του ΙΤ Management στην καινοτομία

Στην τρίτη ενότητα γίνεται μία εκτενή εισαγωγή στο IT Governance (Διακυβέρνηση Πληροφορικής) και τον σημαντικό ρόλο του IT και των νέων τεχνολογιών στην ευρύτερη έννοια της καινοτομίας. Αναφέρονται τρόποι βέλτιστης οργάνωσης ΙΤ τμημάτων, βάσει του IT governance και μεθοδολογίες βελτιστοποίησης αυτών των IT διαδικασιών για δημιουργία τεχνολογικής καινοτομίας.

4η Ενότητα:
Διαδικασίες ανάλυσης και αξιολόγησης νέων ιδεών και καινοτομικής δυναμικής μιας εταιρίας

Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται η έννοια της αξιολόγησης καινοτομίας και πως μπορούμε να αξιολογήσουμε εάν μία νέα ιδέα θα βγάλει λεφτά ή θα γίνει ένα επιτυχημένο προϊόν. Αναλύεται η μεθοδολογία G/Score της Guidewire και παρουσιάζονται τα βήματα και οι δείκτες αξιολόγησης του δυναμικού καινοτομίας (innovation potential) μιας επιχείρησης.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Παναγιωτοπούλου Λίτσα

Partner Boston Hamilton Executive HR Services και Ταμίας & Πρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας και Εκπαίδευσης στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Είναι Partner της Boston Hamilton HR Executive Services για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη ΝΑ Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και Συν-ιδρυτής της E.VI.A., Συστήματα Υψηλών Επιδόσεων για Στοχευμένη και Ελεγχόμενη Οργανωτική Απόδοση.

Οι δραστηριότητές της σήμερα περιλαμβάνουν ακόμα την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υποστήριξη και ανάπτυξη των ικανοτήτων και ευκαιριών για νέους, την οργάνωση και υποστήριξη διεθνών καινοτόμων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

Έχει χτίσει την καριέρα, τη γνώση και εμπειρία της σε μεγάλα έργα, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (Control Data και ΙΒΜ). Ίδρυσε και διηύθυνε τη «Γερανός», θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας. Ακόμα, ίδρυσε και ανέπτυξε την Oracle Greece (θυγατρική της Oracle Corp./ ΗΠΑ). Για περισσότερα από 16 χρόνια κατείχε τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου, όπου εκτός της Ελλάδας ίδρυσε και διηύθυνε συνολικά 13 θυγατρικές εταιρίες της Oracle Corporation στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Κύπρο. Ακολούθως ανέλαβε και ανέπτυξε την OTE Academy, διαμορφώνοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ομίλου ΟΤΕ σε ένα προηγμένο εκπαιδευτικό κέντρο για world class δεξιότητες και ικανότητες.

Είναι ενεργό μέλος του Δ.Σ. πολλών μη κερδοσκοπικών οργανισμών όπως: Ταμίας στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας του ίδιου Επιμελητηρίου. Είναι Γενική Γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ), Μέλος Δ.Σ. του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) και του Ελληνο-Σερβικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Είναι, επίσης, μέλος στην ΕΑΣΕ (Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων), στο CEO Clubs International, Inc. και στο MD Club.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΕΕΔΕ και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών της ΕΕΔΕ καθώς και μέλος του Δ.Σ. σε πολλούς ακόμα μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως το ALBA στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ., στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και στη Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

Έκανε της σπουδές της στην Αγγλία και είναι κάτοχος MSc in Computer Science του London University.
Προϋποθέσεις για την Υλοποίηση Καινοτομικών Ιδεών
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Πιτσίκα Ρεβέκκα

CEO, People for Business

Έχοντας δουλέψει 14 περίπου χρόνια ως στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού, σε πολυεθνικές κυρίως επιχειρήσεις, ξεκίνησε το 2007 την People for Business, θέλοντας να βάλει τη δική της σφραγίδα στην αγορά εργασίας.

Πέντε χρόνια μετά, μαζί με την ομάδα των ανθρώπων που εμπιστεύονται την People for Business ως εργοδότη, έχουν καταφέρει να στήσουν μια αναπτυσσόμενη και υγιή οικονομικά εταιρεία.

Όραμα της εταιρείας είναι να συνεχίσει να είναι μια σημαντική δύναμη που θα διαμορφώνει τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, θα προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις και θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης σε υποψηφίους.

Μέσα από ένα σύνολο εμπορικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών δράσεων, σκοπός είναι να γίνει το όραμα αυτό πραγματικότητα.

Προσωπικό επίτευγμα της κ. Πιτσίκα είναι η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών, με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες αξίες και το ίδιο πάθος, ώστε η εταιρεία να λειτουργεί αυτόνομα, μη προσωποκεντρικά και η δημιουργία δομών και διαδικασιών, που διασφαλίζουν την ποιότητα του αποτελέσματος, ανεξάρτητα από το ποιος υλοποιεί το έργο. Έτσι, διαθέτει χρόνο να υποστηρίζει το όραμα της εταιρείας, μέσα από άλλες δραστηριότητες, όπως mentoring σε νέους επιχειρηματίες, εθελοντική συμμετοχή σε οργανισμούς και επιμελητήρια, εκπαίδευση νέων για την διαχείριση της καριέρας τους κλπ.

Μιλάει άπταιστα 3 γλώσσες, είναι παντρεμένη έχει μια υπέροχη κόρη 3 περίπου ετών.
InnovaCtion, μια διαφορετική προσέγγιση καινοτομίας
Καινοτομία δεν σημαίνει απαραίτητα τεχνολογική διαφοροποίηση, δεν σημαίνει πάντα «ανακαλύπτω τον τροχό από την αρχή». Είναι κάθε τι που κάνουμε διαφορετικά, ώστε να προσδίδουμε αξία στους πελάτες μας και όχι απλά να τους παρέχουμε προστιθεμένη αξία (adding value vs added value). Μερικές φορές μπορεί να είναι κάτι απλό στη σύλληψη, έως και αυτονόητο – τα πιο απλά είναι τα πιο δύσκολα να πραγματοποιήσουμε.
Αν μιλάγαμε για καινοτομία σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών, όπως η δική μας εταιρεία, θα μπορούσαμε να πούμε τα εξής:
• Απόλυτη παραμετροποίηση της διαδικασίας επιλογής, με on line σύνδεση του πελάτη με το σύστημά μας.
• Διαδικασία επαναπροσδιορισμού στόχων καριέρας, 7+2 steps
• Αξιολόγηση εργαζομένων βάση επιχειρηματικών στόχων (Assessment by Objectives - ABO)
• Fast Execution
• Προσωποποιημένη Εξυπηρέτηση, one single point of contact
• Ξεκάθαροι και διαφανείς όροι συνεργασίας, με τυποποίηση διαδικασιών
• Ελεγχος ποιότητας, Customer Service Index

Όμως καινοτομία για εμάς είναι κάτι πού απλό και προφανές είναι
innovaCtion = Action
Κάνουμε αυτό που υποσχόμαστε
Thinking Differently & Acting Efficiently
Επικεντρωνόμαστε στη δράση
Και παρόλο που δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό
Τον κάνουμε να κυλάει!
Μα αυτά τα «απλά» πράγματα διεκδικήσαμε το Επιχειρηματικό Βραβείο Stelios Hatzi ioannou 2012, που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 50.000,00 € και παρόλο που είχαμε δυνατό ανταγωνισμό από εταιρείες τεχνολογίας , καταφέραμε και το κερδίσαμε!
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Σπανός Μιχάλης

Διευθύνων Εταίρος, EuroCharity
Ο Μιχάλης Σπανός, είναι Διευθύνων Εταίρος της EuroCharity τα τελευταία επτά έτη, με σημαντική εμπειρία σε θέματα αειφορίας (sustainability), εταιρικής υπευθυνότητας (corporate responsibility), επιχειρηματικής αριστείας (business excellence) και υπεύθυνων επενδύσεων (responsible investments). Υποστηρίζει επιχειρήσεις και οργανισμούς στην υλοποίηση στρατηγικών αειφόρου ανάπτυξης, στην ενσωμάτωση υπεύθυνων πρακτικών στην επιχειρηματική τους στρατηγική και στη δικτύωσή τους με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο παρελθόν, υπήρξε ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων, έχει εργασθεί για πέντε έτη σε θέματα επιχειρηματικής πληροφόρησης και διαχείρισης κινδύνων στην ICAP, το μεγαλύτερο Όμιλο παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει και επαγγελματική εμπειρία ως Υπεύθυνος Τμήματος Μελετών & Ανάλυσης, μέλος Επενδυτικής Επιτροπής και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου εισηγμένης εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ως Project Manager σε εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital). Ο κ. Σπανός είναι επίσης μέλος της συντονιστικής γραμματείας του Global Compact Network Hellas, εκπαιδευτής σε θέματα αειφορίας, εταιρικής υπευθυνότητας και διαχείρισης κινδύνων και ομιλητής σε εξειδικευμένα συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι πτυχιούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) με εξειδίκευση στη χρηματοοικονομική μηχανική, ενώ παράλληλα έχει σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο στους τομείς της χρηματοοικονομικής διοίκησης, της εταιρικής υπευθυνότητας και της αειφορίας.
Συντονιστής του 2ου Μέρους
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Τόλης Ιωάννης

Strategy Officer, Wind
Το θέμα θα ανακοινωθεί σύντομα
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Χατζηκωνσταντής Λεωνίδας, Ph.D

Partner, Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Ernst & Young
Ο κ. Χατζηκωνσταντής είναι Partner στο Τμήμα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (Advisory Services) της Ernst & Young Ελλάδος και επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Κινδύνων Πληροφοριακών Συστημάτων (IT Risk and Assurance). Έχει περισσότερα από 17 χρόνια εμπειρίας στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς εταιρείες και οργανισμούς διαφόρων κλάδων. Η εμπειρία του περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης κινδύνων, διακυβέρνησης και ασφάλειας, ελέγχου, καθώς και ανάλυσης και υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων. Επίσης τις περιοχές εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ο κ. Χατζηκωνσταντής είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου και πιστοποιημένος ελεγκτής πληροφοριακών συστημάτων (CISA). Είναι τακτικός παρουσιαστής σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και στον τύπο.
Ο ρόλος της πληροφορικής ως φορέα καινοτομίας στις επιχειρήσεις
Για αρκετά χρόνια ένας από του δηλωμένους στόχους των τμημάτων πληροφορικής διεθνώς είναι να έχουν μια ομότιμη σχέση συνεργασίας με την ανώτατη διοίκηση των επιχειρήσεων και οργανισμών συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της στρατηγικής. Επιδιώκουν δηλαδή να αποκτήσουν ρόλο όχι απλώς υποστηρικτικό, αλλά κεντρικό ως προς την επιχειρηματική λειτουργία και καινοτομία.

Η πρόσφατη διεθνής έρευνα που πραγματοποίησε η Ernst & Young το 2012 με τίτλο “The DNA of the CIO” δείχνει ότι η πραγματικότητα κατά κανόνα απέχει πολύ από αυτόν το στόχο. Και αυτό αφορά τόσο την πρακτική λειτουργία της πληροφορικής, όσο και την εικόνα που υπάρχει για αυτήν μέσα στους οργανισμούς.

Σκοπός της παρουσίασης είναι να εξετάσει ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τμήματα πληροφορικής στην προσπάθεια να αναλάβουν στρατηγικό ρόλο, ποιές δεξιότητες φαίνεται ότι χρειάζονται περισσότερη ανάπτυξη και σε ποιούς τομείς θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, ώστε η πληροφορική να αποτελέσει φορέα καινοτομίας.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα